Skip to main content Skip to footer

Financial lease BKR: Is auto leasen met BKR mogelijk?

UITLEG

 


Kan ik een auto leasen met BKR? Krijg ik een BKR registratie met financial lease? Is het mogelijk om een auto te financieren zonder BKR toetsing? Het zijn veelgestelde vragen die we in deze blog beantwoorden. Want financial lease en BKR zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Leasen moet immers verantwoord zijn en er is een verschil tussen negatieve BKR, herstelde BKR en “positieve” BKR. Wij leggen je alles uit.

Wat is een BKR registratie?

Wil je weten hoe financial lease en BKR samenhangen? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat een BKR registratie inhoud en hoe je deze krijgt. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen van meer dan € 250,- euro die langer dan één maand lopen. In Nederland worden de meeste leningen verplicht geregistreerd bij het BKR. Zo’n 8 miljoen Nederlanders hebben samen 11 miljoen leningen. Hiervan betreft ongeveer 5% een negatieve BKR-registratie, wat inhoudt dat er een achterstand is. In alle andere gevallen gaat het om een “positieve” registratie (bron: wijzer in geldzaken).

Kredietverstrekkers kunnen met een BKR-toets inzien welke leningen een potentiele klant al heeft lopen en hiermee beslissen of ze een nieuwe lening verstrekken. Met een lopende negatieve achterstand (a-codering) zien kredietverstrekkers dat één of meerdere leningen niet tijdig worden betaald. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een afwijzing voor een nieuwe lening. Met een “positieve” BKR registratie ziet een kredietverstrekker dat er één of meerdere lopende leningen zijn, die netjes worden betaalt. Als er “ruimte is” (draagkracht voor de maandelijkse lasten) voor een extra lening, dan helpt een positieve BKR registratie juist in de beoordeling.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Mogelijkheden van financial lease mét BKR

Ook bij financial lease maken de leasemaatschappijen gebruik van een BKR-toetsing. Bij een vrijblijvende beoordeling van jouw leasemogelijkheden zal de leasemaatschappij checken of je leningen hebt lopen en hoe het betaalverloop hiervan is. Er zijn 3 mogelijke BKR registraties op basis waarvan de leasemaatschappij een beoordeling kan doen, namelijk:

  • Negatieve BKR registratie (a-codering = actieve achterstand)
  • Herstelde BKR registratie (h-codering = achterstand hersteld)
  • Positieve BKR registratie

1) Financial lease met A-codering

Met een actieve negatieve BKR registratie is het bij Financial Lease For You niet mogelijk om een financial lease af te sluiten. Wij werken samen met leasemaatschappijen die altijd een BKR toetsing doen en waar een actieve negatieve BKR codering reden is voor een afwijzing op de leaseaanvraag.

  • Met een A-codering kan Financial Lease For You je niet via de "reguliere route" helpen, lees hier wat we mogelijk nog voor je kunnen betekenen voor een auto lease zonder BKR toetsing.

2) Financial lease met H-codering

Bij een herstelde BKR codering is er sprake van een lening waarop een betaalachterstand is geweest die nu is opgelost. Bij een H-codering is er een mogelijkheid op een goedkeuring, maar absoluut geen garantie. Dit is afhankelijk van de leasemaatschappij. Hierbij wordt ook gekeken naar hoe lang de achterstand al is hersteld, hoe groot de achterstand was en hoe lang de betaalachterstand heeft geduurd. Een H-codering blijft 5 jaar zichtbaar voor kredietverstrekkers, daarna wordt deze verwijderd.

  • Met een H-codering kan je altijd een vrijblijvende aanvraag doen. Wij gaan dan bij verschillende leasemaatschappijen controleren wat jouw financial lease mogelijkheden zijn.

3) Financial Lease met positieve BKR codering

Een positieve BKR codering is natuurlijk het ideale startpunt voor de beoordeling van een financial lease aanvraag. Dit betekent echter niet dat je altijd een goedkeuring krijgt. De financier kijkt naar meer factoren (lees: hoe wordt een lease aanvraag beoordeeld). Is jouw bedrijf vorige week gestart en wil je een Ferrari financieren, dan gaat dat ook met een positieve BKR erg lastig worden natuurlijk.

  • Met een positieve BKR codering kan je altijd een vrijblijvende aanvraag doen. Binnen één werkdag hoor je van ons jouw leasemogelijkheden.

Wie doet BKR beoordeling?

De beoordeling van een lease aanvraag wordt gedaan door de leasemaatschappij, hier heeft Financial Lease For You geen invloed op. Vanwege privacy redenen krijgen wij ook geen inhoudelijke toelichting op een afwijzing door BKR. Via www.bkr.nl kan je altijd jouw persoonlijke BKR registraties downloaden.

Kan ik een auto financial leasen zonder BKR toetsing?

Er zijn enkele leasemaatschappijen die een Financial Lease zonder BKR-toetsing beoordelen. Dit betekent dat ze je kredietwaardigheid niet controleren bij het BKR voordat ze je een leaseovereenkomst aanbieden. Financial lease zonder BKR toetsing kan aantrekkelijk zijn voor mensen met een negatieve BKR-registratie. Echter, dergelijke leaseconstructies kunnen hogere rentetarieven, extra aanbetalingen of strengere voorwaarden hebben om het verhoogde risico voor de leasemaatschappij te compenseren. We adviseren je altijd om goed de voorwaarden en opties te overwegen, zodat je er zeker van bent dat een financiering nog haalbaar en verstandig voor jou is.

Meer over financial lease zonder BKR toetsing.

Veelgestelde vragen over financial lease BKR

Ja, als je persoonlijk aansprakelijk bent voor de terugbetaling van de lening dan wordt de lening bij het BKR geregistreerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een eenmanszaak of VOF. Bij een BV ben je niet automatisch persoonlijk aansprakelijk voor de schuld van je onderneming. In dat geval wordt de zakelijke lening niet bij het BKR geregistreerd

De leasemaatschappij controleert met een BKR-toetsing welke leningen en mogelijke achterstanden andere kredietverstrekkers hebben opgegeven bij het BKR. Een achterstand is reden tot afwijzing van een nieuwe lening. Ben je niet op de hoogte van jouw BKR registratie of ben je het niet eens met een negatieve / herstelde codering, dan kan je zelf een overzicht van jouw BKR registraties downloaden op www.bkr.nl. Je kan met de desbetreffende kredietverstrekker in contact gaan om de registratie te bespreken.

Een goedkeuring op jouw financial lease aanvraag is afhankelijk van jouw type BKR registratie. Een positieve BKR registratie staat een goedkeuring niet in de weg. Een actieve negatieve BKR codering bekent bij ons altijd dat er geen mogelijkheden zijn. Met een herstelde BKR (h-codering) zijn er soms nog mogelijkheden op een financial lease. Dit verschilt per situatie.

Ja, met een eenmanszaak of VOF wordt de financial lease bij het BKR geregistreerd. De bank kan daarmee zien dat je een maandelijkse betaalverplichting hebt voor een andere lening en dit kan de hoogte van je hypotheek beïnvloeden. Ben je van plan om op korte termijn een hypotheek én financial lease af te sluiten? Dan is het handig om eerst de belangrijkste lening af te ronden, wat meestal natuurlijk de hypotheek betreft.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

leaseadviseur Daan

About the author

Daan Adegeest

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.

Meer relevante artikelen

Financial lease zonder zorgen.
Eenvoudig, transparant, vertrouwd.