Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Taxi leasen als ondernemer

UITLEG

 


Ben je als ondernemer op zoek naar een zakelijke financiering voor je taxi? Mogelijk heb je dan al ervaren dat dit bij veel maatschappijen niet of moeilijk mogelijk is. Een taxi auto leasen achten veel financiers namelijk als een groter risico. Dit betekent echter niet dat een taxi leasen onmogelijk is. Sterker nog, wij hebben al veel taxi ondernemers mogen helpen met de financial lease! In deze blog leggen we uit onder welke acceptatievoorwaarden de financiers een leaseaanvraag beoordelen én belangrijker, wat we er samen aan kunnen doen om toch tot een financiering te komen.

Waarom is een taxi leasen moeilijk(er)?

Om een taxi te kunnen leasen moet een financier akkoord geven op de financiering. Hiervoor beoordelen ze een leaseaanvraag op een heleboel van criteria. Zo wordt ook gekeken naar de branche waarin een onderneming actief is. Voor de taxibranche geldt onder andere dat de lease auto’s veel intensiever gebruikt worden dan voor de meeste andere branches. Dit versnelt de afschrijving van de auto en vergroot de kans op schades. Omdat de auto altijd onderpand van de financier blijft gedurende de financiering vergroten beide factoren het risico voor de financier. Dit betekent niet dat het zakelijk leasen van een taxi niet mogelijk is, zeker niet. Maar om de risico’s te verminderen hanteren de financiers vaak wel strengere acceptatie criteria.

Voorwaarden voor taxi financial lease

1) Leeftijd van de auto

De auto mag na afloop van de financiering niet ouder zijn dan 8 jaar. Dat houdt in dat voor een auto met bouwjaar 2019, in 2024 een financiering met een looptijd van maximaal 3 jaar mogelijk is. Let op: de financier meet leeftijd van de auto in maanden.

2) Minimale aanbetaling voor starters

Bestaat jouw onderneming korter dan 3 jaar, dan ziet de financier je als startende ondernemer. In dat geval zal de financier nagenoeg altijd een minimale aanbetaling van de btw + een aanvullende 25% aanhouden. Deze 25% nemen ze over de verkoopprijs excl. btw. Ook als je bedrijf langer dan 3 jaar bestaat kan de financier nog een aanbetaling vragen. Met een vrijblijvende aanvraag checken wij de mogelijkheden voor je. 

3) Geen slottermijn

Met financial lease van een taxi is het niet mogelijk om een slottermijn op te nemen in de financiering. Dit houdt in dat je de volledige financiering aflost gedurende de looptijd. Het voordeel van een lagere slottermijn is dat je hierdoor wel minder rente betaalt.

Lees hier meer over alle financial lease voorwaarden (die dus gelden voor taxi- en niet-taxi bedrijven).

Welke auto’s zijn geschikt voor taxi lease?

In principe kan je voor iedere auto een financial lease aanvraag doen, zolang deze maar voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven. Wil je een taxibus leasen zodat je een grotere groep mensen kan vervoeren, dan maakt dit qua acceptatie geen verschil ten opzichte van een personenauto

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Taxi leasen zonder jaarcijfers

Een van de strengere acceptatiecriteria voor de taxibranche, is dat financiers mogelijk eerder vragen om jaarcijfers aan te leveren. Jaarcijfers helpen de financier beoordelen of een onderneming voldoende kredietwaardig is om de maandelijkse lasten van de financiering te dragen. Het is echter lang niet altijd nodig om jaarcijfers aan te leveren. Daarom is het bij Financial Lease For You altijd mogelijk om een vrijblijvende taxi lease aanvraag te doen zonder jaarcijfers. Wanneer de financiers toch écht graag jaarcijfers willen zien dan zullen we je hierover informeren.

Taxi leasen zonder aanbetaling

Een taxi leasen zonder enige aanbetaling is lastig, in de meeste gevallen vraagt de financier toch om een stukje eigen inleg. Vaak is de eigen inleg gelijk aan de btw + 25% van de verkoopprijs excl. btw. Wil je de aanbetaling zo laag mogelijk houden, dan kan je overwegen een auto met een  marge-regeling te kopen. Een “marge auto” is een auto waar geen btw meer in de verkoopprijs zit. Voor de financial lease van een taxi zou de aanbetaling in veel gevallen dus uitsluitend de inleg van 25% zijn, omdat er geen btw meer in de prijs zit verwerkt komt dit gedeelte van de aanbetaling te vervallen.

 

Heb je een vraag?

Onze leaseadviseurs zitten voor je klaar

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.