Skip to main content Skip to footer

 Kennisbank 

Alles over de tenaamstelling van een lease auto

UITLEG | FAQ

 


Overweeg je een nieuwe auto te kopen via financial lease? Heb je al aan de tenaamstelling gedacht
Als je een auto koopt dan is het belangrijk dat deze op jouw naam wordt gezet. Hetzelfde geldt als je gebruik maakt van financial lease. De tenaamstellingscode is uniek en toont aan dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van de auto. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat met financial lease? Dat vertellen wij je allemaal in onderstaande blog!

Wat is tenaamstelling van de auto?

Het “te naam stellen” van een auto betekent dat de auto op naam van een nieuwe eigenaar wordt gezet. Koop je de auto bij een autobedrijf (wat noodzakelijk is wil je in aanmerking komen voor financial lease)? Dan verzorgd het autobedrijf in de meeste gevallen de tenaamstelling van de leaseauto.

Verschil tussen 'reguliere' en lease auto
Het verschil tussen de tenaamstelling van een lease auto en een auto die je volledig uit eigen middelen koopt, is dat bij een lease auto de leasemaatschappij altijd bij de tenaamstelling betrokken is. Zolang je namelijk nog een financiering hebt lopen op de auto is deze nog onderpand van de leasemaatschappij. Je kan een leaseauto dus pas overschrijven op naam van een nieuwe eigenaar als de lease is afgelost.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Op wiens naam staat een financial lease auto?

Wanneer je een auto koopt met financial lease dan ben je direct economisch eigenaar van het object. Dit houdt in dat de auto van jou is. De auto wordt om deze reden ook op jouw privé-naam of op naam van je bedrijf gezet. Dit laatste is afhankelijk van de ondernemingsvorm van je bedrijf. In het geval van een eenmanszaak komt de auto op jouw privé naam te staan. Heb je een VOF of een BV dan komt de auto standaard op naam van het bedrijf te staan.

Hoe wordt een lease auto op naam gezet?

Ben je in binnen de EU geboren en is het autobedrijf in bezit van een RDW machtiging? Dan kan het autobedrijf de auto te naam stellen. Hiervoor heeft het autobedrijf een rijbewijs nodig (van de eigenaar van het bedrijf) en een OTT-code. De OTT-code ontvang je van ons samen met de leaseovereenkomst. Het autobedrijf kan in een handomdraai de tenaamstelling verwerken, hieruit volgt een ‘tenaamstellingsverslag’ wat een bewijs is dat de auto op naam is gezet. Zodra de leasemaatschappij de getekende leaseovereenkomst en het tenaamstellingsverslag heeft ontvangen kan de uitbetaling van het kredietbedrag worden overgemaakt. 

Stroomschema auto op naam

Stroomschema auto op naam

Afbeelding - Stroomschema: hoe wordt een lease auto op naam gezet?

Wanneer je buiten de EU bent geboren en niet over een Nederlands paspoort of ID-bewijs beschikt, of wanneer het autobedrijf niet over een RDW-machtiging beschikt, zijn er aanvullende documenten nodig voor de tenaamstelling (zie afbeelding 1). In dit geval moet de tenaamstelling geschieden via een RDW-locatie of kentekenloket (bijv. PostNL-punt). De doorlooptijd duurt in deze situatie wat langer (2-3 werkdagen) omdat het RDW een deel van de nieuwe tenaamstellingscode per fysieke post moet toesturen.

Wat is een OTT code

De “opdracht-tot-tenaamstellingscode” is een code die de leasemaatschappij op maakt gelijktijdig met de opmaak van de leaseovereenkomst. Wanneer de OTT-code wordt gebruikt voor de tenaamstelling is het voor het RDW zichtbaar dat de auto nog onderpand is van een lopende financiering en wordt er automatisch een verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat het RDW de “tenaamstellingscodes” rechtstreeks naar de leasemaatschappij stuurt i.p.v. naar de klant. Wanneer de financiering volledig is afgelost verwijderd de leasemaatschappij het verstrekkingsvoorbehoud en stuurt de leasemaatschappij de tenaamstellingscodes weer naar de klant.

Veel gestelde vragen over de tenaamstelling van een auto

De tenaamstellingscodes zijn 2 losse cijferreeksen van 4 en 5 cijfers welke je nodig hebt wanneer je een auto gaat verkopen (overschrijven). Bij een lease auto ontvang je de tenaamstellingscodes van de leasemaatschappij nadat de lease is afgelost.

Ben je het kentekenbewijs van de auto kwijt, dan kan je een nieuwe opvragen bij het RDW. Dit kan je eenvoudig online doen via de website van het rdw.

Je kan de financial lease van een auto vergelijken met de hypotheek op een woning. Het is jouw auto/woning, maar het onderpand blijft bij de bank tot de lening is afgelost. Om deze reden kan je de auto ook alleen verkopen als de financiering volledig is afgelost.

Zolang er nog een ‘financial lease op de auto zit’ kan de auto alleen op naam van een eigenaar van het bedrijf staan. Het is dus niet mogelijk om een lease auto op naam van iemand anders te zetten zolang de financial lease niet is afgelost.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.